Google Fonts ja GDPR

Miten fontit liittyy GDPR:ään?

IP-osoite henkilötietona

Ip-osoite eli "internetin protokollaosoite" on numerosarja joka käytännössä huolehtii siitä että kysyjä ja vastaaja internetissä kohtaa. Jokaisella verkkosivulla on oma ip-osoite johon domain-nimi ohjaa, ja jokaisella nettiä selaavalla laitteella on oma ip-osoite joka väistämättä tulee haettua tietoa tarjoavan tahon tietoon, sillä muuten olisi mahdotonta toimittaa esimerkiksi verkkosivuston lataus selaimeen tarkasteltavaksi.

Yksityisyydensuojakysymykset ip-osoitteen suhteen liittyvätkin siihen, mihin muuhun tuota saatua tietoa voidaan hyödyntää. Googlen tapauksessa on perusteltua olettaa että sitä on tarkoitus käyttää johonkin, sillä valtaosa Googlen liiketoiminnasta perustuu datan keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Saksalaisen paikallisoikeuden ennakkotapauksen perusteella IP-osoite on rinnastettavissa henkilötietoihin, sillä teoriassa IP-osoitteen perusteella voi seurata käyttäjää sivustolta toiselle, ja muodostaa selailuprofiilin joka on kenties yhdistettävissä muihin tietoihin.

Tämä on ollut tiedossa jo pitkään laajemmin Google Analyticsin puolelta, missä ollaan jo laajasti ymmärretty että vierailijoista kerättyä dataa ei voida ihan noin vain ilman suostumusta lähetellä eteenpäin Googlelle, tai edes pitää itsellä ilman suostumusta mikäli se sisältää tunnistetietoja, kuten ip-osoitteita. Harva kuitenkaan on vielä ymmärtänyt miten fontit voi tähän liittyä. Siihen perehdymme seuraavassa kappaleessa.

Mikä on Google Fonts?

Google Fonts on ilmainen tyyppikirjasto, joka mahdollistaa laajan fonttikirjaston käytön kolmansien osapuolten tuotoksissa, sovelluksissa, verkkosivuilla. Se on suunniteltu helpottamaan sisällön luomista ja antamaan laajan valikoiman fontteja ja tyylejä sisällön tuottamiseen.

Google Fontsin suosio johtuu useista syistä. Ensinnäkin, se on ilmainen käyttää, mikä tekee siitä erittäin houkuttelevan ja helpon valinnan fonttihallintaan. Monille loppukäyttäjille Google Fonts tulee suoraan rakennusohjelmien kautta yllättäen ja pyytämättä kuin Jäätteenmäen faksi, eikä sen mukanaoloa aina edes tiedosteta. Moni ei siis yksinkertaisesti ole ylipäätään tietoinen että välittävät vierailijoidensa ip-osoitteet Googlelle.

Mistä tiedän onko minun sivustollani käytössä Google Fonts?

Helpoin tapa selvittää on avata verkkosivu selaimeen ja avata kehittäjätyökalut (pikanäppäin F12 useimmissa selaimissa) ja katsoa löytyykö elementeistä jompikumpi tai molemmat seuraavista osoitteista: fonts.googleapis.com tai fonts.gstatic.com.

Google Fonts näyttää tältä kehittäjätyökalun elementtinäkymässä (Developer Tools)

Huom! Mikäli olet aivan varma että fontit on ladattu paikallisesti, tai jostain muualta kuin Google Fontsista, ja tuo silti näkyy edelleen niin tarkista onko sivustolla käytössä jokin muu Googlen palveluista joka käyttää Google Fontsia, kuten vaikkapa reCaptcha.

Ratkaisu fonttiongelmaan

Tähän asti aiemmin julkaistut ratkaisut ovat sisältäneet tiedostojen lisäämistä palvelimelle käsityönä FTP-yhteydellä ja pätkiä koodaamista siellä täällä, mutta nyt on tullut peruskäyttäjälle huomattavasti miellyttävämpi ja helpompi vaihtoehto samaan lopputulokseen pääsemiseksi - Yabe webfont!

Yabe Webfont pystyy tuomaan tutut totutut fontit suoraan Google Fontsista paikallisesti.

Yabe Webfont on uusi lisäosa joka mahdollistaa helpon fonttihallinnan suoraan WordPressissä niin ettei tarvitse kikkailla palvelimella eikä koodata mitään, sen kun vaan asentelee lisäosan käyttöön, lisää sinne haluamansa fontit vaikka tuomalla suoraan Google Fontsista kuten kuvassa, ja ottaa ne käyttöön aiempien Google Fonttien tilalle sivustolla. Jos käytössäsi on Oxygen Builder, Elementor, tai Bricks Builder mitään muuta ei tarvita. Voit tarkistaa tuloksen lataamalla sivun selaimessa uudelleen etsien aiemmassa kappaleessa mainittuja pätkiä.

Yabe Webfontin voit hankkia täältä.

Kirjoittaja: Esa Lappalainen

Wildcard Groupin verkkosivu- ja hakukoneasiantuntija.

Haluatko kuulla uusista artikkeleista ensimmäisten joukossa? Liity uutiskirjeen tilaajaksi!
Emme lähetä roskapostia, ja voit halutessasi lopettaa tilaamisen koska tahansa klikkaamalla jokaisen uutiskirjeen mukana tulevaa linkkiä.
Uutiskirjetilaus